Ibérico sonka 100% makkal etetett ibériai sertésből (Jamón de Bellota 100% Ibérico)
Sonkamester által kézzel vágva és vákumcsomagolva.
Az ibériai sonka a spanyol gasztronómia leghíresebb nemzetközileg elismert terméke. Hivatalosan is ez a világ legjobb minőségű és egyben legdrágább sonkája.
Miért olyan különleges ez a sonka?
Származás:
A Jamón Ibérico-t nem lehet akárhol előállítani a Földön. (Már alapból egy eredetvédett sonkáról beszélünk.)
Fajta:
Kizárólag ibériai sertésből (pata negra) készülhet, ami csak az ibériai-félszigeten található. Az ibériai sertések olyan genetikai sajátosságokkal rendelkeznek, amilyennel a Földön egyetlen sertés sem rendelkezik; beszivárogtatják a zsírt az izomrostok közé. Hasonló az elv, mint a wagyu marhánál, ami a világ legdrágább marhahúsának számít különlegesen szaftos húsa miatt. Mindkét esetben a speciális tartási körülmények és a ráfordított energia miatt lesz luxustermék belőlük.
Tartás:
Emellett a sertések szabadon élnek a természetben, nem egy sertéstelepen szorosan összezsúfolva. Ezek járulnak hozzá a “lédús”, árnyalatokkal és aromákkal teli húsához. Szabadon tartják és makkoltatják a tölgyfákkal és parafákkal tarkított ligetes legelőkön, ami ma is a legjobb minőségű sonka feltétele. Mivel hagyományosan szabadtartásúak, jóval többet mozognak (napi ~15 km-t), ezért jóval izmosabbak, mint a nagyüzemi körülmények között tartott sertések. Valamint a mozgás is hozzájárul a zsírszövet minél alaposabb beszivárogtatásához az izomrostok közé.
Emellett természetes módon hízik. Zsírja lágy, olyan, mintha olívaolajat ennénk, íze pedig édeskés, enyhén diós.
Érlelés:
Az ibériai sonkánál az érlelési fázis átlagosan 36 és 48 hónap közötti, a darab súlyától függően. Jóval hosszabb, mint egy Serrano sonka esetében.
A Jamón Ibérico-nál a következők szerint alakulnak a kategóriák:
- Jamón Ibérico de Cebo: Sertéstelepen élő, takarmánnyal etetett ibériai fekete sertés. Ennek a sonkának az állaga viszonylag “szárazabb” a többihez képest, de már itt is egy nagyon jó minőségű húst kapunk. Kevésbé olajos, mint a Bellota, és lágyabb karakterisztikával rendelkezik.
- Jamón Ibérico de Cebo Campo: Ezeket a sertéseket már szabadon, a fákkal tarkított legelőkön tartják, és a gabonás takarmány mellett legelészni is tud különböző vadon termő gyümölcsöket, gyógynövényeket.
- Jamón Ibérico de Recebo: Ezek a sertések is szabadon élnek, táplálékuk gabona és takarmány mellett már makkal is kiegészül.
- Jamón Ibérico de Bellota: Ez a legjobb minőségű ibérico sonka. Itt a szabadon tartott ibériai sertés makkot eszik. A hízlalás időszakában 1kg súlygyarapodáshoz ~15 kg makkot fogyaszt el. Ettől lesz a húsa csúcsminőségű, ahol az izomrostokat átjárják a zsírszövetek.
Ez a sonka is egy Jamón Ibérico de Bellota, ami a legjobb fajta sonka az Ibérico sonka legjobbja. Nevezhetjük a sonkák sonkájának is - A SONKA
Íz & Textúra:
Intenzív íz jellemzi. Enyhén mogyorós, egyedülálló íze van a sok makkfogyasztás miatt. Már nagyon olajos és gyakorlatilag elolvad a szájban olyan puha, amikor a szájpadláshoz ér.
Ha szeretnél még többet tudni a spanyol sonkáról, akkor kattints ide a saját készítésű sonkaenciklopédiánkhoz.
Fogyasztás előtt legalább 20 perccel ajánlatos szobahőmérsékleten tartani a teljes aroma eléréséhez.
Összetevők: Sertés sonka 100% ibériai fekete makkal etetett sertésből, só, antioxidáns(E-301), tartósítószerek(E-250,E-252)
Nettó tömeg: 50 g
|