Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Youtube videók

Iberico sonka 100% (Jamón de Bellota 100% Ibérico) 50g

Ár:
6.990 Ft
Kiszerelés:
Menny.:db
Gyártó: Loncheados Badajoz
Elérhetőség: Elfogyott
Várható szállítás: 2024. január 22.

Ibérico sonka 100% makkal etetett ibériai sertésből (Jamón de Bellota 100% Ibérico)
Sonkamester által kézzel vágva és vákumcsomagolva.

Az ibériai sonka a spanyol gasztronómia leghíresebb nemzetközileg elismert terméke. Hivatalosan is ez a világ legjobb minőségű és egyben legdrágább sonkája.

Miért olyan különleges ez a sonka?

Származás:
A Jamón Ibérico-t nem lehet akárhol előállítani a Földön. (Már alapból egy eredetvédett sonkáról beszélünk.)

Fajta:
Kizárólag ibériai sertésből (pata negra) készülhet, ami csak az ibériai-félszigeten található. Az ibériai sertések olyan genetikai sajátosságokkal rendelkeznek, amilyennel a Földön egyetlen sertés sem rendelkezik; beszivárogtatják a zsírt az izomrostok közé. Hasonló az elv, mint a wagyu marhánál, ami a világ legdrágább marhahúsának számít különlegesen szaftos húsa miatt. Mindkét esetben a speciális tartási körülmények és a ráfordított energia miatt lesz luxustermék belőlük. 

Tartás:
Emellett a sertések szabadon élnek a természetben, nem egy sertéstelepen szorosan összezsúfolva. Ezek járulnak hozzá a “lédús”, árnyalatokkal és aromákkal teli húsához. Szabadon tartják és makkoltatják a tölgyfákkal és parafákkal tarkított ligetes legelőkön, ami ma is a legjobb minőségű sonka feltétele. Mivel hagyományosan szabadtartásúak, jóval többet mozognak (napi ~15 km-t), ezért jóval izmosabbak, mint a nagyüzemi körülmények között tartott sertések. Valamint a mozgás is hozzájárul a zsírszövet minél alaposabb beszivárogtatásához az izomrostok közé.
Emellett természetes módon hízik. Zsírja lágy, olyan, mintha olívaolajat ennénk, íze pedig édeskés, enyhén diós.

Érlelés:
Az ibériai sonkánál az érlelési fázis átlagosan 36 és 48 hónap közötti, a darab súlyától függően. Jóval hosszabb, mint egy Serrano sonka esetében.

A Jamón Ibérico-nál a következők szerint alakulnak a kategóriák: 

  •     Jamón Ibérico de Cebo: Sertéstelepen élő, takarmánnyal etetett ibériai fekete sertés. Ennek a sonkának az állaga viszonylag “szárazabb” a többihez képest, de már itt is egy nagyon jó minőségű húst kapunk. Kevésbé olajos, mint a Bellota, és lágyabb karakterisztikával rendelkezik.
  •     Jamón Ibérico de Cebo Campo: Ezeket a sertéseket már szabadon, a fákkal tarkított legelőkön tartják, és a gabonás takarmány mellett legelészni is tud különböző vadon termő gyümölcsöket, gyógynövényeket.
  •     Jamón Ibérico de Recebo: Ezek a sertések is szabadon élnek, táplálékuk gabona és takarmány mellett már makkal is kiegészül.
  •     Jamón Ibérico de Bellota: Ez a legjobb minőségű ibérico sonka. Itt a szabadon tartott ibériai sertés makkot eszik. A hízlalás időszakában 1kg súlygyarapodáshoz ~15 kg makkot fogyaszt el. Ettől lesz a húsa csúcsminőségű, ahol az izomrostokat átjárják a zsírszövetek. 

Ez a sonka is egy Jamón Ibérico de Bellota, ami a legjobb fajta sonka az Ibérico sonka legjobbja. Nevezhetjük a sonkák sonkájának is - A SONKA

Íz & Textúra:
Intenzív íz jellemzi. Enyhén mogyorós, egyedülálló íze van a sok makkfogyasztás miatt. Már nagyon olajos és gyakorlatilag elolvad a szájban olyan puha, amikor a szájpadláshoz ér.

Ha szeretnél még többet tudni a spanyol sonkáról, akkor kattints ide a saját készítésű sonkaenciklopédiánkhoz.

Fogyasztás előtt legalább 20 perccel ajánlatos szobahőmérsékleten tartani a teljes aroma eléréséhez.

Összetevők: Sertés sonka 100% ibériai fekete makkal etetett sertésből, só, antioxidáns(E-301), tartósítószerek(E-250,E-252)

Nettó tömeg: 50 g

Márka

A Loncheados Badajoz jelentése “Szeletelt Badajoz”. Egy kis vállalkozás a spanyolországi Badajoz-ban, Extremadura régió szívében. Extremadura a legnemesebb sertés, az ibériai sertés tenyésztésének központja. Az ibériai sertésből készül a világ legjobb minőségű sonkája az ibériai sonka, a jamón ibérico.
Extremadura egy csodálatos vidék, ami nem csak az embernek, hanem még sok ezer ibériai (pata negra) sertésnek ad otthont patakokkal és paratölgyesekkel tarkított erdei legelőivel.

A hústermékeket válogatja és szeleteli Jesus, a La Tienda Superior spanyol tagja.
Jesus 25 év alatt, több mint 50 országot bejárt és 4 kontinensen dolgozott sonkamesterként. Igen, a sonkamesterség (cortador de jamón) Spanyolországban egy külön szakma, amit évekig tanulnak, majd utána évekig gyakorolnak is mire valakiből igazi sonkamester válik.
Jesus dolgozott tengerjáró hajókon, szállodákban, éttermekben, üzleti eseményeken.
Ennyi idő alatt kitapasztalta a sonkakészítés, kiválasztás, feldolgozás és tálalás minden apró lépését. Tökéletesre csiszolva egész folyamatot.
Végül pár éve megalapította saját vállalkozását Badajoz-ban, a spanyol ibériai sonkatermelés bölcsőjében.

Tápérték

Átlagos tápérték / 100 g
Nettó tömeg 50 g
Energia 1349 kJ / 331 kcal
Zsír 21,1 g
Szénhidrát <9 g
amelyből cukrok 0 g
Fehérje 34,3 g
4,5 g