Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Youtube videók

Iberico sonka 50% (Jamón de Cebo de Campo 50% Ibérico)

Ár:
5.990 Ft
Menny.:db
Gyártó: Loncheados Badajoz
Elérhetőség: Elfogyott
Várható szállítás: 2024. június 05.

Iberico sonka szabadon tartott 50%-ban ibériai sertésből (Jamón de Cebo de Campo 50% Ibérico)
Sonkamester által kézzel vágva és vákumcsomagolva.

Az ibériai sonka a spanyol gasztronómia leghíresebb nemzetközileg elismert terméke. Hivatalosan is ez a világ legjobb minőségű és egyben legdrágább sonkája. Ebben az esetben az egyik felmenő volt ibériai sertés. A gyártók előnyben részesítik az 50%-os változatokat. Itt már kijönnek azok a különbségek, amik megkülönböztetik egy hagyományos Serrano-tól, de ár/értékben sokkal megfizethetőbb, mint egy 100%-os Ibérico. Ezért szinte mindig a Bellota típusú sonkánál alkalmazzák a 100% Ibérico-t. Legtöbbször a termelés hatékonyságának növelése érdekében keresztezik, valamint a súlygyarapodása nagyobb és gyorsabb. Illetve a keresztezett állat ellenállóbb lesz és kevesebb gondozást, odafigyelést igényel. A leggyakrabban forgalmazott Ibérico sonkák 50%-osak.

Miért olyan különleges ez a sonka?

Származás:
A Jamón Ibérico-t nem lehet akárhol előállítani a Földön. (Már alapból egy eredetvédett sonkáról beszélünk.)

Fajta:
A Raza 50% jelentése, hogy a sertést keresztezik. Az egyik felmenője ibériai, a másik (általában) duroc, így lesz 50% Ibérico.
 Az ibériai sertések olyan genetikai sajátosságokkal rendelkeznek, amilyennel a Földön egyetlen sertés sem rendelkezik; beszivárogtatják a zsírt az izomrostok közé. Hasonló az elv, mint a wagyu marhánál, ami a világ legdrágább marhahúsának számít különlegesen szaftos húsa miatt. Mindkét esetben a speciális tartási körülmények és a ráfordított energia miatt lesz luxustermék belőlük. 

Tartás:
Emellett a sertések szabadon élnek a természetben, nem egy sertéstelepen szorosan összezsúfolva. Ezek járulnak hozzá a “lédús”, árnyalatokkal és aromákkal teli húsához. Szabadon tartják és makkoltatják a tölgyfákkal és parafákkal tarkított ligetes legelőkön, ami ma is a legjobb minőségű sonka feltétele. Ugyan a sertések itt még kapnak takarmányt, nem kizárólag azt eszik, amit a természetben találnak. Azonban a hús minőségében már itt is ugrásszerű változást tapasztalunk. Mivel hagyományosan szabadtartásúak, jóval többet mozognak (napi ~15 km-t), ezért jóval izmosabbak, mint a nagyüzemi körülmények között tartott sertések. Valamint a mozgás is hozzájárul a zsírszövet minél alaposabb beszivárogtatásához az izomrostok közé.
Emellett természetes módon hízik. Zsírja lágy, olyan, mintha olívaolajat ennénk, íze pedig édeskés, enyhén diós.

Érlelés:
Az ibériai sonkánál az érlelési fázis átlagosan 36 és 48 hónap közötti, a darab súlyától függően. Jóval hosszabb, mint egy Serrano sonka esetében.

A Jamón Ibérico-nál a következők szerint alakulnak a kategóriák: 

  •     Jamón Ibérico de Cebo: Sertéstelepen élő, takarmánnyal etetett ibériai fekete sertés. Ennek a sonkának az állaga viszonylag “szárazabb” a többihez képest, de már itt is egy nagyon jó minőségű húst kapunk. Kevésbé olajos, mint a Bellota, és lágyabb karakterisztikával rendelkezik.
  •     Jamón Ibérico de Cebo Campo: Ezeket a sertéseket már szabadon, a fákkal tarkított legelőkön tartják, és a gabonás takarmány mellett legelészni is tud különböző vadon termő gyümölcsöket, gyógynövényeket.
  •     Jamón Ibérico de Recebo: Ezek a sertések is szabadon élnek, táplálékuk gabona és takarmány mellett már makkal is kiegészül.
  •     Jamón Ibérico de Bellota: Ez a legjobb minőségű ibérico sonka. Itt a szabadon tartott ibériai sertés makkot eszik. A hízlalás időszakában 1kg súlygyarapodáshoz ~15 kg makkot fogyaszt el. Ettől lesz a húsa csúcsminőségű, ahol az izomrostokat átjárják a zsírszövetek. 

Ez a sonka egy Jamón Ibérico Cebo de Campo, ahol a szabadtartás meglehetősen pozitív hatással van a sonka minőségére nézve.

Íz & Textúra:
A Serrano-hoz képest markánsabb, intenzívebb íz jellemzi. Már egyértelműen megjelennek az Ibérico sonkára jellemző jegyek még laikusok számára is. Puha, enyhén olajos hús.

Ha szeretnél még többet tudni a spanyol sonkáról, akkor kattints ide a saját készítésű sonkaenciklopédiánkhoz.

Fogyasztás előtt legalább 20 perccel ajánlatos szobahőmérsékleten tartani a teljes aroma eléréséhez.

Összetevők: Szabadon tartott 50%-ban ibériai sertés sonka, só, antioxidáns(E-331, E-301), tartósítószer(E-250,E-252).

Nettó tömeg: 100 g

Márka

A Loncheados Badajoz jelentése “Szeletelt Badajoz”. Egy kis vállalkozás a spanyolországi Badajoz-ban, Extremadura régió szívében. Extremadura a legnemesebb sertés, az ibériai sertés tenyésztésének központja. Az ibériai sertésből készül a világ legjobb minőségű sonkája az ibériai sonka, a jamón ibérico.
Extremadura egy csodálatos vidék, ami nem csak az embernek, hanem még sok ezer ibériai (pata negra) sertésnek ad otthont patakokkal és paratölgyesekkel tarkított erdei legelőivel.

A hústermékeket válogatja és szeleteli Jesus, a La Tienda Superior spanyol tagja.
Jesus 25 év alatt, több mint 50 országot bejárt és 4 kontinensen dolgozott sonkamesterként. Igen, a sonkamesterség (cortador de jamón) Spanyolországban egy külön szakma, amit évekig tanulnak, majd utána évekig gyakorolnak is mire valakiből igazi sonkamester válik.
Jesus dolgozott tengerjáró hajókon, szállodákban, éttermekben, üzleti eseményeken.
Ennyi idő alatt kitapasztalta a sonkakészítés, kiválasztás, feldolgozás és tálalás minden apró lépését. Tökéletesre csiszolva egész folyamatot.
Végül pár éve megalapította saját vállalkozását Badajoz-ban, a spanyol ibériai sonkatermelés bölcsőjében.

Tápérték

Átlagos tápérték / 100 g
Nettó tömeg 50 g
Energia 1349 kJ / 331 kcal
Zsír 21,1 g
Szénhidrát <9 g
amelyből cukrok 0 g
Fehérje 34,3 g
4,5 g