Kagylós tészta
Kagylós tészta - két könnyed kagylós recept amiket imádni fogsz
Nem véletlen, hogy a mediterrán étrend az egyik leginkább értékelt táplálkozási forma táplálkozási szakértők szerint is világszerte. Ezek az igazán egyszerű, gyors és egyben finom kagylós tészta receptek is ezt a tényt erősítik. Ez a recept tükrözi, hogy a finom ízek és a könnyű elkészítés nem összeegyeztethetetlen. Élvezzük a kagylós tésztát az év bármelyik időszakában, nem fogjuk megbánni!
Nézzük is meg, és vigyünk egy kis mediterrán ízt otthonunkba ezzel a két finom kagylós tészta recepttel. Most a kékkagylós spagettit, majd szívkagylós spagettit fogjuk elkészíteni.
Kékkagylós spagetti recept
Hozzávalók:
- 200 g spagetti
- 400 g (héjas) kékkagyló / 150-200 g fagyasztott kagylóhús / 2 konzerv kékkagyló
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 összenyomott érett paradicsom
- 50 ml extra szűz olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- vágott petrezselyem
- csipetnyi só
- csipetnyi őrölt fehér bors
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a kagylókat. Távolítsuk el a szennyeződéseket a héjakról. Alaposan mossuk meg és hagyjuk lecsepegni. Opcionálisan használhatunk fagyasztott pucolt kékkagylót vagy kékkagyló natúr/sós lében konzervet, amiben már elő is főzték a kagylókat nekünk.
- Az olívaolajat öntsük egy serpenyőbe, pirítsuk meg rajta a fokhagymagerezdeket. Majd adjuk hozzá a kagylót, és borsozzuk meg.
- Tegyük rá a fedőt, és pároljuk ~5 percig.
- A megfőtt kagylókat kivesszük a fokhagymagerezdekkel együtt.
- Közben a felaprított hagymát a maradék olajon külön megpirítjuk, és hozzáadjuk a zúzott paradicsomot.
- Adjuk hozzá ezt a keveréket a főtt kagylókhoz, majd ízesítsük petrezselyemmel és borssal.
- A spagettit bő sós vízben kb. 11 percig főzzük, leszűrjük, és összekeverjük a paradicsomszósszal. Ezután egy percig állni hagyjuk.
- Csak a végén adjuk hozzá a kagylókat. Jobb, ha előbb kiszedjük a héjakból, és csak a kagylóhúst adjuk hozzá a tésztához a könnyebb fogyasztás miatt.
- Forrón tálaljuk.
Szívkagylós spagetti recept
Hozzávalók:
- 200 g spagetti
- 1 konzerv natúr szívkagyló konzerv
- 1 konzerv szardella
- 1 paradicsom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl fehérbor
- egy kis tál kapribogyó
- egy kis tál petrezselyem
- olívaolaj
Elkészítés:
- Öntsünk a serpenyőbe egy kevés olívaolajat, és közepes lángon melegítsük
- Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk meg anélkül, hogy nagyon megbarnítanánk.
- Adjuk hozzá a szardellafilét, jól keverjük össze, hogy teljesen szétolvadjon.
- Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is.
- Adjunk hozzá a ~1,5 dl fehérbort.
- Emeljük meg a hőmérsékletet, amíg az alkohol el nem párolog.
- Majd adjuk hozzá az előtte már 4-5 percig főzött spagettit.
- Nyissuk ki a konzervet és öntsük rá a szívkagylókat levével együtt.
- Keverjünk hozzá egy marék kapribogyót és petrezselymet.
- Mindent jól összekeverünk és lefedjük.
- Kapcsoljuk le a hőt, és hagyjuk 5 percig állni a tűzhelyen, hogy összeérjenek az ízek.