Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Polipsaláta

       

A fehérbabos és a mexikói polipsaláta

A polip, mint étel

A spanyol gasztronómia egyik legértékesebb tengeri kincse a polip. Az állat értéke évről évre egyre jobban felértékelődik, mivel egyre kevesebb van belőle. Köszönhető ez a megváltozott éghajlatnak.
A polip fehérjében gazdag táplálék, mellette alacsony a telített zsír tartalmú, és Omega-3 zsírsavakban gazdag, ezáltal támogatja a szív- és az érrendszer egészségét. Kiváló vasforrás, és számos más vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, mint például az A-,C-, és B-vitamin, kalcium, kálium, foszfor és szelén.
Azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik vigyáznak az alakjukra ugyanis alacsony kalóriatartalommal bír. 
De ez elmondható szinte az összes tengeri ételről.

Íze hasonló a tintahaléhoz, de lágyabb - egy kellemesebb ízt kapunk. Szójaszósz, olívaolaj vagy borecet - bármelyik passzol hozzá.
A legegyszerűbben polipsalátaként tudjuk elkészíteni, amiből kettőt változatot szeretnénk bemutatni nektek. Egy táplálóbb babos, illetve egy pikánsabb mexikói változatot. Nézzük meg akkor a két ensalada de pulpo, vagyis a polipsaláta receptet.

 

Fehérbabos polipsaláta

Hozzávalók:

  • Fehérbab konzerv/üveg
  • Polip olívaolajban/natúr lében konzerv
  • Zöldpaprika
  • Lilahagyma 
  • Retek
  • Paradicsom
  • Rukkola
  • Só 
  • Fekete bors 
  • Olívaolaj

Elkészítés:

  • Vágjuk fel csíkokra a lilahagymát.
  • A retket vékony vágjuk vékony szeletekre.
  • A zöldpaprikát hosszanti irányba vágjuk fel, szedjük ki a csutkát és a magokat, majd kockázzuk fel. 
  • A paradicsomot hámozó segítségével hámozzuk meg, vágjuk félbe és szedjük ki a magokat, majd vágjuk apróra.
  • Rakjuk az összes felvágott zöldséget egy tálba.
  • Adjuk hozzá a lecsepegtetett babot.
  • Adjunk hozzá rukkolát és keverjünk össze mindent.
  • Sózzuk meg, őröljünk rá egy kis fekete borsot, öntsük le olívaolajjal. 
  • Majd a tetejére rakjuk rá a polipdarabokat.

 

Mexikói polipsaláta

Egy tökéletes polipsaláta friss paradicsommal, uborkával, korianderrel és jalapeñoval.

Hozzávalók:

  • 1 konzerv polip olívaolajban/natúr lében
  • 1 csésze kimagozott, apróra vágott uborka
  • 1/2 csésze apróra vágott vöröshagyma
  • 3 zöldhagyma zöldjével együtt szeletelve
  • 1 friss jalapeño kimagozva apróra vágva
  • 1/2 csésze lazán csomagolt apróra vágott friss koriander
  • 1/2 teáskanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál limelé
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 2 csésze apróra vágott, kimagozott paradicsom

Elkészítés:

  1. Helyezzük a polipcsápokat, vagy apró polipokat egy tálba.
  2. Adjuk hozzá az uborkát, a lilahagymát, a zöldhagymát, a koriandert, a szárított oregánót és a jalapeñot. 
  3. Adjuk hozzá a lime levét, almaecetet, olívaolajat, egy csipet sót, és keverjük össze. 
  4. Fedjük le és hagyjuk állni pár órán át.
  5. Adjuk hozzá a paradicsomot.
  6. Kész!