Polipsaláta
A fehérbabos és a mexikói polipsaláta
A polip, mint étel
A spanyol gasztronómia egyik legértékesebb tengeri kincse a polip. Az állat értéke évről évre egyre jobban felértékelődik, mivel egyre kevesebb van belőle. Köszönhető ez a megváltozott éghajlatnak.
A polip fehérjében gazdag táplálék, mellette alacsony a telített zsír tartalmú, és Omega-3 zsírsavakban gazdag, ezáltal támogatja a szív- és az érrendszer egészségét. Kiváló vasforrás, és számos más vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, mint például az A-,C-, és B-vitamin, kalcium, kálium, foszfor és szelén.
Azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik vigyáznak az alakjukra ugyanis alacsony kalóriatartalommal bír.
De ez elmondható szinte az összes tengeri ételről.
Íze hasonló a tintahaléhoz, de lágyabb - egy kellemesebb ízt kapunk. Szójaszósz, olívaolaj vagy borecet - bármelyik passzol hozzá.
A legegyszerűbben polipsalátaként tudjuk elkészíteni, amiből kettőt változatot szeretnénk bemutatni nektek. Egy táplálóbb babos, illetve egy pikánsabb mexikói változatot. Nézzük meg akkor a két ensalada de pulpo, vagyis a polipsaláta receptet.
Fehérbabos polipsaláta
Hozzávalók:
- Fehérbab konzerv/üveg
- Polip olívaolajban/natúr lében konzerv
- Zöldpaprika
- Lilahagyma
- Retek
- Paradicsom
- Rukkola
- Só
- Fekete bors
- Olívaolaj
Elkészítés:
- Vágjuk fel csíkokra a lilahagymát.
- A retket vékony vágjuk vékony szeletekre.
- A zöldpaprikát hosszanti irányba vágjuk fel, szedjük ki a csutkát és a magokat, majd kockázzuk fel.
- A paradicsomot hámozó segítségével hámozzuk meg, vágjuk félbe és szedjük ki a magokat, majd vágjuk apróra.
- Rakjuk az összes felvágott zöldséget egy tálba.
- Adjuk hozzá a lecsepegtetett babot.
- Adjunk hozzá rukkolát és keverjünk össze mindent.
- Sózzuk meg, őröljünk rá egy kis fekete borsot, öntsük le olívaolajjal.
- Majd a tetejére rakjuk rá a polipdarabokat.
Mexikói polipsaláta
Egy tökéletes polipsaláta friss paradicsommal, uborkával, korianderrel és jalapeñoval.
Hozzávalók:
- 1 konzerv polip olívaolajban/natúr lében
- 1 csésze kimagozott, apróra vágott uborka
- 1/2 csésze apróra vágott vöröshagyma
- 3 zöldhagyma zöldjével együtt szeletelve
- 1 friss jalapeño kimagozva apróra vágva
- 1/2 csésze lazán csomagolt apróra vágott friss koriander
- 1/2 teáskanál szárított oregánó
- 2 evőkanál limelé
- 2 evőkanál almaecet
- 1/4 csésze olívaolaj
- 2 csésze apróra vágott, kimagozott paradicsom
Elkészítés:
- Helyezzük a polipcsápokat, vagy apró polipokat egy tálba.
- Adjuk hozzá az uborkát, a lilahagymát, a zöldhagymát, a koriandert, a szárított oregánót és a jalapeñot.
- Adjuk hozzá a lime levét, almaecetet, olívaolajat, egy csipet sót, és keverjük össze.
- Fedjük le és hagyjuk állni pár órán át.
- Adjuk hozzá a paradicsomot.
- Kész!