Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Youtube videók

Serrano IGP Trevélez Gran Reserva sonka

Ár:
4.490 Ft
Menny.:db
Gyártó: Loncheados Badajoz
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 18.

Serrano I.G.P. Trevélez Gran Reserva sonka (24 hónapig érlelt)
Sonkamester által kézzel vágva és vákumcsomagolva.

A Trevélez sonka nem mesterségesen megteremtett körülmények között készül. Természetes módon, ahogyan több ezer éve is tették a rómaiak. Hegyi levegőn érlelik ~1500 méter magasan, éghajlatnak és évszakoknak megfelelően.
A termelés meghatározott helyszínhez kötött, vagyis eredetvédett sonkáról beszélünk - I.G.P. pecséttel ellátott. Minden darabot szigorú minőségbiztosítási ellenőrzésnek vetnek alá, hogy forgalomba kerülhessen és megkapja a minőséget garantáló pecsétet.

Továbbá nem tartalmaz semmiféle tartósítószert, ízfokozót, segédanyagot.

A Travélez sonka készítése során igazodni kell az éghajlathoz, helyszínhez és természeti körülményekhez. A szárítási és kikeményedési folyamat természetes módon és hagyományos módszerekkel történik. Az egész folyamat télen kezdődik, és az évszakok váltakozása közben bekövetkező hőmérséklet és páratartalom változások fogják a sonkákban beindítani az érlelési folyamatokat. Hosszú, természetes érlelés, amely minimum 14 hónapon keresztül tart. Minden aromát és ízt kiemel. Érdemes megjegyezni, hogy itt szinte minden esetben már Gran Reserva sonkáról beszélünk, ugyanis a minimum 15 hónapos érlelési idő legtöbb esetben adott. Ez a sonka 24 hónapos érlelési idővel rendelkezik, ami Serrano-hoz képest igencsak kivételes.

A friss sonka súlyától függően minden kategóriára meghatározták a szükséges minimális érlelést:
1. kategória: 11,3 kg - 12,3 kg - Minimális érlelési idő: 14 hónap
2. kategória: 12,3 kg - 13,5 kg - Minimális érlelési idő 17 hónap
3. kategória: 13,5 kg-tól - Minimális érlelési idő 20 hónap

Az érlelési folyamat végén minden sonkának legalább 35%-os veszteséget kell elérnie a hústömegéhez képest. 
Minden sonkát egyedi azonosítóval látnak el, ami az egész folyamaton végigkíséri, már a kiválasztás pillanatától kezdve. Az életutat minden egyes darab esetében a Trevélez Bizottság Szabályzó Tanácsa ellenőriz. A folyamat végén az ellenőrzött és alkalmasnak ítélt, majd hitelesített darabot hivatalos garanciapecséttel látnak el. Ez bizonyítja a termék eredetiségét.

Eredet:
I.G.P. (Indicación Geográfica Protegida) - Oltalom alatt álló eredetmegjelölés
A Jamón de Trevélez előállítási területe kizárólag egy 1200 méter feletti tengerszint feletti magasságú terület: Trevélez, Juviles, Busquistar, Pórtugos, La Tahá, Bubión, Capileira, Bérchules településeken, valamint a Sierra Nevada-ban és az Alpujarra Alta-ban (Granada tartományban).

Sózás:
A sózáshoz tengeri sót használnak tartósítószerek és nitrifikálószerek nélkül.
A darabok sótartalma legfeljebb 5 % lehet. Ez jellemzően alacsony sótartalmú sonkává teszi.
A sonka pH-ja a félhártyás izom szintjén 5,5 és 6,4 között van.
A sonkák készítéséhez csak olyan combok használhatóak, amelyeknél a beszivárgott zsír minimum 1-2 cm közötti. (Súly alapján határozzák meg a pontos számot). Ez hozzájárul a hús lédússágához.

Fajta:
A Travélez sonkához kizárólag landrace, nagyfehér és duroc fajtájú sertések vagy azok keresztezései használhatóak fel. A sertéseket növényi takarmányokkal etetik.

Textúra:
Vörös színű, a salétromsók hiánya miatt enyhén halvány, fényes, izomtömegbe részben beszivárgott zsírral. A zsír krémes, fényes és fehér színű.

Íz & aroma:
Aromás, lágy és könnyed íz. Lédús és kicsit sós. Zsírja kellemes ízű. Kicsit karakteresebb íze van, mint egy normál Serrano-nak.

Fogyasztás előtt legalább 20 perccel ajánlatos szobahőmérsékleten tartani a teljes aroma eléréséhez.

Ha szeretnél még többet tudni a spanyol sonkáról, akkor kattints ide a saját készítésű sonkaenciklopédiánkhoz.


Összetevők: Sertéshús(eredetvédett Trevélez sonka), só
Laktózmentes, gluténmentes, tartósítószermentes

Nettó tömeg: 100g

Márka

A Loncheados Badajoz jelentése “Szeletelt Badajoz”. Egy kis vállalkozás a spanyolországi Badajoz-ban, Extremadura régió szívében. Extremadura a legnemesebb sertés, az ibériai sertés tenyésztésének központja. Az ibériai sertésből készül a világ legjobb minőségű sonkája az ibériai sonka, a jamón ibérico.
Extremadura egy csodálatos vidék, ami nem csak az embernek, hanem még sok ezer ibériai (pata negra) sertésnek ad otthont patakokkal és paratölgyesekkel tarkított erdei legelőivel.

A hústermékeket válogatja és szeleteli Jesus, a La Tienda Superior spanyol tagja.
Jesus 25 év alatt, több mint 50 országot bejárt és 4 kontinensen dolgozott sonkamesterként. Igen, a sonkamesterség (cortador de jamón) Spanyolországban egy külön szakma, amit évekig tanulnak, majd utána évekig gyakorolnak is mire valakiből igazi sonkamester válik.
Jesus dolgozott tengerjáró hajókon, szállodákban, éttermekben, üzleti eseményeken.
Ennyi idő alatt kitapasztalta a sonkakészítés, kiválasztás, feldolgozás és tálalás minden apró lépését. Tökéletesre csiszolva egész folyamatot.
Végül pár éve megalapította saját vállalkozását Badajoz-ban, a spanyol ibériai sonkatermelés bölcsőjében.

Tápérték

Átlagos tápérték / 100 g
Nettó tömeg 100 g
Energia 1230 kJ / 295 kcal
Zsír 17,9 g
Szénhidrát 0 g
amelyből cukrok 0 g
Fehérje 33 g
3,9 g