Márka
A Takis által gyártott chips-ek a legnépszerűbb snack-ek közé tartoznak, amelyeket az egész világon ismernek. A Takis chips-ek népszerűsége a világ minden részén egyre nő, hiszen ez egy sokoldalú, ízletes snack, amely előbb vagy utóbb mindenki kedvencévé válik. Intenzitása nem hasonlítható más snack-ekéhez. A Takis gyakran szerepel filmekben, sorozatokban - például a Jóbarátokban is feltűnik. Az elmúlt években növekvő népszerűségnek indult az influencerek körében is. Számtalan videó fellelhető az interneten, ahol egy kihívás keretében tesztelik, vagy fogyasztanak el egy zacskó Takis-t. Köszönhetően az ízek variációjának és a csípősségi szinteknek a Takis chips-ek mindenki számára nyújtanak valami újat és izgalmasat. Legnagyobb kérdés, hogy éppen most szétmarja e a szánkat vagy sem. Pont ezt szereti és élvezi mindenki, aki a Takis chips-et választja.
De honnan származik ez a világszerte elismert és imádott kukorica alapú snack?
A Takis egy mexikói élelmiszer márka, amelyet először 1965-ben Barcel nevű cég gyártott, ami a Bimbo Group alá tartozik jelenleg is. Mexikóban vezető szerepet töltenek be az élelmiszeriparban. Sokféle élelmiszert gyártanak, többek közt tortillákat, édességeket, süteményeket, egyéb snack-eket.
A cég egyik ügyvezetője, Ruben Vergara, azt találta ki, hogy mexikói ízeket és színeket átülteti a snackgyártásba is. Így ez a különleges ízvilág adja a snack-ek alapját azóta is. Az első Takis chips-ek alapját kukorica, só, csípős fűszerek és mogyoróolaj adta. Azóta a cég sokféle variációt vezetett be, amelyek különböző csípősségi szinteket és ízeket képviselnek. Az első Takis chips-ek csak két ízben voltak elérhetőek. Az első íz a Fuego volt, amelynek chili-lime ízét mai napig élvezhetjük. Ez talán a legtipikusabb, igazi klasszikus. A második a Flamas volt, amely édesebb, csípős ízű volt.
A Takis chips-ek azonnal népszerűek lettek a mexikói közönség körében. Olyan különleges ízeket és színeket kínáltak, amit addig snack-ekben nem kaptak meg. Nem csak az íze, hanem a színe is intenzív (piros) volt. Az elmúlt években a Takis chips-ek népszerűsége folyamatosan csak nőtt, és mára már az USA-ban (és Európában is korlátozottan) elérhetőek. A Takis chips-ek mind a mai napig kukoricából készülnek, de egyes változatokban jelen vannak más összetevők is. Például zabpehely, sütőtök és egyéb csípős fűszerek. A Takis chips-et többféle módon is fogyasztják, nem csak aperitívként, esetenként szendvicsek részeként vagy salátákhoz adva.
Érdekesség, hogy az Európai és US piacra szánt termékek csípősségi szintje jóval alacsonyabb, mert különben eladhatatlan lenne. Ami nálunk a legerősebb, az Mexikóban egy közepes erősségi szintnek felel meg.
Na kedvet kaptál megkóstolni egy csepp lávát?
Tápérték
Átlagos tápérték / 100 g | |
Nettó tömeg | 80 g |
Energiatartalom | 2168 kJ / 520 kcal |
Zsír | 31 g |
amelyből telített | 2,9 g |
Szénhidrát | 52 g |
amelyből cukrok | 2 g |
Élelmi rostok | 2,7 g |
Fehérje | 6,8 g |
Só | 1,8 g |