Márka
A LACASA története Huesca városából indult, ahol Antonio Lacasa 1852-ben üzletet alapított. Kezdetben szöveteket, csicseriborsót és az általa készített csokoládét árult.
Később fia vette át az üzletet, és úgy döntött, hogy a cég tevékenységét csokoládé- és kávégyártásra korlátozza - mivel ebben voltak a legjobbak.
Később átvették a céget az unokák, és ekkor lett a cég neve LACASA, ami ekkor már 15 embert foglalkoztatott.
A cég 1888-ban megkapja az első elismerést termékei kiemelkedő minőségéért.
Az Aragóniában megrendezett kiállítás keretében csokoládéit minőségi aranyéremmel jutalmazták.
1900-as évek kezdetén már a régió legjelentősebb csokoládégyártójaként tartották számon.
1920-as évek végén a LACASA megkezdte munkafolyamatainak iparosítását az első franciaországi kávépörkölő megvásárlásával.
1928-ra a LACASA naponta 500 kiló csokoládét gyártott.
A polgárháború befejezése után, 1939-ben a vállalatot Jaca-ból Zaragoza-ba költöztetik stratégiai megfontolásból, ugyanis innen a cég jobban tud terjeszkedni és ellátni a piacot.
A háborút megelőző válságos években nehezebb volt eladni, és eladásainak támogatására a LACASA megkezdte történetének első promóciós kampányát: a csokoládékhoz szalvétát, valamint a kávézacskókba kanalakat és villákat raktak.
A kakaóhiány és a cukorfelesleg miatt a LACASA új, ezekhez a körülményekhez igazodó kereskedelmi piacokat keres. Így kezdett el nyers nugátot gyártani cukrászdák számára, őrölt mandula és magas cukortartalom alapján.
1955-ben új gyárat építettek Zaragoza-ban.
1979-ben a LACASA értékesítések erőteljes növekedése miatt megnyitotta következő gyárukat Utebo-ban (Zaragoza), mindössze 14 kilométerre Zaragoza-tól, ahol folyamatosan innováltak, és használták ki a legújabb technológia adta lehetőségeket.
1987 A LACASA felvásárolta a Conguitos gyártóját. Újraindítását egy hírhedt reklámkampánnyal valósította meg. A termék azóta is a gyerekek egyik kedvence és ott lapul minden kisboltban.
1988 bejegyzik a Chocolates LACASA Portugal céget, amelynek székhelye Lisszabonban található. Ez azt jelenti, hogy a LACASA sikeresen terjeszkedik más országokba is.
1991-es a LACASA kitűzi célul, hogy megszilárdítják pozíciójukat a gyermekcsokoládék és édességek piacán.
1992-ben a LACASA megvásárolja a MAURI nevű céget. A Barcelona-ban található cukorkagyártó, amely több mint 80 éves múlttal rendelkezik, olyan jól ismert márkákkal, mint a Darlins és a Mentolin.
1994-ben a LACASA az első vállalat az ágazatban, amely megszerezte az ISO 9002 minőségi tanúsítványt. Ami az egyik legmagasabb szintű tanúsítvány az élelmiszeriparban.
2000-ben a LACASA Argentínában is ott van. Termékeit egy Buenos Aires-i ipari üzemben gyártják, amely ugyanazokat a formulákat és minőségi eljárásokat alkalmazza, mint a spanyol anyacég.
2002-ben a LACASA megerősíti jelenlétét az európai piacon, a francia Confiseries Paul Marcel cég megvásárlásával, amely a kézműves és hagyományos cukorkák specialistája.
2002. november 28-án ünnepelte a LACASA fennállásának 150. évfordulóját. Az asztúriai herceg az emléktábla felavatása után meglátogatta a gyárat. Az ünnepség alkalmából a LACASA különleges számozott kiadást dobott piacra egy kifejezetten erre az alkalomra készült exkluzív csokoládé tortából. A sorozat első számú példányát a HRH Asturias D. Felipe de Borbón herceg kapta.
2003. május 5-én Eduardo Zaplana munkaügyi miniszter átadta a gyárnak a Munkaügyi Érdemrend aranyérmét.
2010 januárjában a LACASA csoport megvásárolja a toledói IBERCACAO 90%-át.
Az IBERCACAO számít Spanyolország legnagyobb csokoládégyártójának. Emellett a nemzetközi piacon is kiemelkedő szereplőnek számít csokoládé- és kakaótermékek széles választékával.
Tápérték
Átlagos tápérték / 100 g | |
Energiatartalom | 2364 kJ/567 kcal |
Zsír | 37g |
amelyből telített | 15g |
Szénhidrát | 50g |
amelyből cukrok | 48g |
Fehérje | 8,7g |
Só | 0,31g |